• Vrijwilligers zijn onmisbaar! Tegelijk vinden we het enorm belangrijk dat de leden, jeugdleden en overige betrokkenen, onbezorgd, positief en veilig kunnen sporten. Daarom ondersteund De Vuursche, samen met de KNZB, het VOG beleid. Dit komt erop neer dat we voor elke vrijwilliger een VOG aanvragen en dat de vrijwilliger zich aan de gedragscode houd. Deze VOG is simpel gezegd een bewijs van goed gedrag. Voor bijvoorbeeld juryleden en scheidsrechters is het zelfs verplicht om een VOG te hebben.

  We zijn verheugd dat Nelleke Kersten zich als Vuursche VOG-coördinator heeft aangeboden. Zij zal de VOG aanvraag klaarzetten, verwerken en coördineren voor de vereniging. Zoals de waterpolocommissie al eerder vermelde, kostte het regelen van de juiste en correcte autorisaties wat meer tijd dan ons lief was. Maar inmiddels is Nelleke enthousiast aan de slag. Dus de kans is groot dat jij binnenkort een e-mailbericht, via Justis.nl, van de Vuursche ontvangt met een verzoek om jouw VOG aan te vragen. Het is écht maar 5 minuten werk, hou je DigiD bij de hand, Z.C. De Vuursche heeft alles al voor je ingevuld. Lees hieronder verder hoe het in zijn werk gaat.

  Wat is een VOG?
  Een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat een (justitieel) verleden van de aanvrager geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. Simpel gezegd een bewijs van goed gedrag. Bij het aanvragen van een VOG wordt iemand gescreend op een aantal specifieke punten. Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) trainers, coaches, begeleiders of verzorgers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de vereniging kunnen uitoefenen.

  Hoe werkt mijn VOG aanvraag?
  Zodra jij je hebt gemeld als vrijwilliger, zet de Vuursche VOG-coördinator via Justis.nl voor jou een VOG aanvraag klaar. Per e-mail ontvang je via Justis een bericht met daarin een beknopte instructie en de directe beveiligde hyperlink naar jouw aanvraag. Vervolgens is het aanvragen écht maar 5 minuten werk, hou je DigiD bij de hand, Z.C. De Vuursche heeft alles al voor je ingevuld. Controleer de gegevens en klik op aanvragen/akkoord. De screening wordt daarna uitgevoerd en binnen een paar dagen wordt per post de VOG naar jouw thuisadres gestuurd.

  Belangrijk!
  Zodra jij je officiële VOG hebt ontvangen dan komt voor jou en de Vuursche het belangrijkste. Scan of maak een foto van jouw VOG (zorg dat alle gegevens duidelijk zichtbaar zijn) stuur de scan of foto daarna direct per e-mail aan het adres: vog@zcdevuursche.nl. Na ontvangst controleert de Vuursche VOG-coördinator de echtheid van jouw VOG en registreert deze in Sportlink. Daarna is de aanvraag compleet en kun je aan de slag met het allerleukste; vrijwilliger zijn bij jouw zwemclub!
   
  Goed om te weten!
  Jouw VOG is kosteloos en 3 jaar geldig. Tegen het einde van dat termijn krijg je, via de VOG-coördinator, een nieuwe aanvraag per e-mail toegestuurd. Ook jeugdleden vanaf 16 jaar die actief zijn als vrijwilliger dienen een VOG aan te vragen. Een VOG is o.a. ook verplicht om deel te nemen aan jury- en scheidsrechtertrainingen en om die functies te mogen uitvoeren. De huidige Vuursche VOG-coördinator is mevrouw Nelleke Kersten.

  Op onze webpagina “Samen veilig sporten” lees je wat De Vuursche allemaal doet voor een veilig en een positief sportklimaat. Tevens vind je bovenstaande VOG beschrijving daar altijd terug.